«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Україну "заполонили" підроблені 200-500 гривень. На що звернути увагу? ВІДЕО

Фальшивки в відкриту рекламують в інтернеті і продають за 30-50% від вартості номіналу через популярні месенджери за допомогою поштових переказів "Нової Пошти" і "скарбів". При цьому, як кажуть в НБУ, останнім часом на ринку з'явилося більше підроблених п'ятисоток, які зловмисники збувають на ринках і через банківські термінали.

Не завжди їх можна відрізнити

У Нацбанку відзначили, що останнім часом стали більше вилучати підроблених купюр в 500 грн. Вони складають майже половину (46%) виявлених фальшивок. Кожна четверта підробка (27%) - це купюра в 100 грн. Ще 11% фальшивок доводиться на купюри в 200 грн.

"У серпні-вересні в Україні було зафіксовано зростання вилучення з обігу підроблених банкнот номіналом 500 грн зразка 2006 року, виготовлених струменевим друком з імітацією ультрафіолетового захисту", - заявили в НБУ. При цьому у відомстві попереджають, що без спеціального обладнання відрізнити підробку досить складно.
Як стверджують фахівці, фальшиві банкноти найчастіше виявляють банки. "Зазвичай фальшивки в банки надходять від представників малого бізнесу, які не використовують у своїй роботі спеціальне обладнання. Але бувають випадки, коли підробки спливали тільки в НБУ. Тобто навіть техніка не бачила каверзи. Якщо таке відбувається, то НБУ вилучає банкноту і відправляє на дослідження. Адже її необхідно не просто знищити, а вивчити і внести в електронні каталоги, щоб оновити касову техніку ", - сказав" Вістям "Невмержицький.

За його словами, на оновлення каталогу з моменту виявлення підробки йде в середньому 1-3 тижні. Правда, фальшивомонетники теж не дрімають.

"Там теж сидять люди, які засовують свою продукцію в абсолютно таку ж техніку і дивляться, пропускає вона підробки чи ні. Тому це тільки питання часу", - говорить Невмержицький. За його словами, якщо банківська техніка не розпізнала підробку, то фінустанова має повне право видати цю банкноту клієнту або розрахуватися їй з іншим банком.

На що звернути увагу

Проаналізувавши вилучені п'ятисотки, в НБУ назвали кілька відмінностей від справжніх банкнот. Зокрема, підробки - більш щільні на дотик, так як склеєні з двох листів паперу, і з більш блідим зображенням. Голограма на лицьовій стороні не змінює колір при зміні кута нахилу, немає ефекту латентного зображення номіналу в лівому нижньому кутку, а водяні знаки і зображення на захисній стрічці нечіткі.

При перевірці банкноти в ультрафіолетовому світлі видно, що на підробці імітований флуоресцентний захист, але кольори більш яскраві, ніж у справжніх банкнот, зображення зрушено, а світяться нитки зеленого, а не зелено-червоного кольору, як в оригіналу. Крім того, деякі продавці "фальші" вказують, що відмінною рисою їх продукції є однаковий номер на всіх купюрах.
Що робити з підробкою

Якщо вам "пощастило" обзавестися підробленою купюрою, в поліції радять негайно повідомити про знахідку в правоохоронні органи, зателефонувавши за номером 102. Прибулі співробітники вилучать у вас купюру і попросять написати пояснювальну записку про те, звідки вона у вас з'явилася. Але в такому випадку, як зазначає адвокат Ростислав Кравець, існує високий ризик, що сам заявник потрапить під роздачу.

"Якщо ви точно знаєте, де вам дали таку купюру, наприклад, в супермаркеті, то ви можете звернутися туди з вимогою поміняти її. І тут вже все буде залежати від позиції конкретної адміністрації. Іноді магазину простіше поміняти купюру, нехай навіть собі в збиток, ніж мати клопіт з поліцією і перевіркою всіх касових коштів. Якщо ж ви не знаєте обставин отримання фальшивки і вирішили звернутися в поліцію, то існує ймовірність, що ви самі потрапите під підозру, а до вас чи ваших близьких можуть прийти з обшуком. При цьому шанс , що вам повернуть гроші після розслідування, дуже незначний ", - сказав Кравець.
А ось якщо ж вашу підробку виявили в торговій мережі, тобто шанс нарватися на кримінальний злочин. "Торговельні мережі за законом повинні заявляти про кожен подібний випадкок. А поліція, відповідно, відкривати кримінальні справи. При цьому розмір підробки не має значення, і для кримінальної відповідальності досить однієї фальшивої гривні", - говорить Кравець.

В такому випадку підсумок кримінальної справи буде залежати від того, чи знайдуть умисел, без наявності якого притягнути до кримінальної відповідальності не можна. Адже людина з об'єктивних причин може не усвідомлювати, що гроші підроблені. Однак якщо після отримання фальшивих банкнот людина, виявивши підробку, вирішила збути її як справжню, вона буде підлягати кримінальній відповідальності.

За матеріалами Donbass.live

Все буде Україна