Штолен - це традиційний німецький різдвяний кекс, який славиться своїм насиченим смаком та ароматом

28 жовтня 2024 р. 21:28

Штолен - це традиційний німецький різдвяний кекс, який славиться своїм насиченим смаком та ароматом. Він зазвичай готується заздалегідь і витримується кілька тижнів, щоб аромати спецій та сухофруктів повністю розкрилися.

Інгредієнти:

Для тіста:

250 гр. борошна

100 гр. вершкового масла

50 гр. цукру

1 яйце

1 ч. л. розпушувача

1/4 ч. л. меленої гвоздики

1/4 ч. л. мускатного горіха

Цедра 1 апельсину

50 мл молока

Для начинки:

100 гр. родзинок

50 гр. кураги

50 гр. цукатів

50 гр. мигдалю

50 гр. волоських горіхів

50 гр. марципану

50 гр. вершкового масла

2 ст. рому

Для глазурі:

100 гр. цукрової пудри

2-3 ст. лимонного соку

Приготування:

Начинки: Родзинки, курагу та цукати залийте гарячою водою на 30 хвилин. Горіхи подрібніть. Марципан натріть на тертці. Розтопіть вершкове масло і змішайте з ромом. Змішайте усі інгредієнти для начинки.

Розігрійте духовку до 180 градусів. Збийте розм'якшене вершкове масло з цукром до пишності. Додайте яйце і продовжуйте збивати. Просійте борошно з розпушувачем, гвоздикою, мускатним горіхом та цедрою апельсина. По черзі додайте борошняну суміш та молоко до яєчної маси.

Формування: Викладіть половину тіста у форму для випічки, потім начинку і зверху тісто, що залишилося.

Випікання: Випікайте у попередньо розігрітій духовці близько 1 години до золотистого кольору.

Глазур: Змішайте цукрову пудру з лимонним соком до отримання гладкої глазурі. Охолоджений штолен змастіть глазур'ю.

*Для більш насиченого смаку можна додати в тісто трохи ванільного цукру.

*Штолен можна зберігати в прохолодному місці кілька тижнів, загорнувши в харчову плівку.

*Перед подачею столів можна додатково посипати цукровою пудрою чи горіхами.

Читайте також