Штолен - це традиційний німецький різдвяний кекс, який славиться своїм насиченим смаком та ароматом
Інгредієнти:
Для тіста:
250 гр. борошна
100 гр. вершкового масла
50 гр. цукру
1 яйце
1 ч. л. розпушувача
1/4 ч. л. меленої гвоздики
1/4 ч. л. мускатного горіха
Цедра 1 апельсину
50 мл молока
Для начинки:
100 гр. родзинок
50 гр. кураги
50 гр. цукатів
50 гр. мигдалю
50 гр. волоських горіхів
50 гр. марципану
50 гр. вершкового масла
2 ст. рому
Для глазурі:
100 гр. цукрової пудри
2-3 ст. лимонного соку
Приготування:
Начинки: Родзинки, курагу та цукати залийте гарячою водою на 30 хвилин. Горіхи подрібніть. Марципан натріть на тертці. Розтопіть вершкове масло і змішайте з ромом. Змішайте усі інгредієнти для начинки.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Збийте розм'якшене вершкове масло з цукром до пишності. Додайте яйце і продовжуйте збивати. Просійте борошно з розпушувачем, гвоздикою, мускатним горіхом та цедрою апельсина. По черзі додайте борошняну суміш та молоко до яєчної маси.
Формування: Викладіть половину тіста у форму для випічки, потім начинку і зверху тісто, що залишилося.
Випікання: Випікайте у попередньо розігрітій духовці близько 1 години до золотистого кольору.
Глазур: Змішайте цукрову пудру з лимонним соком до отримання гладкої глазурі. Охолоджений штолен змастіть глазур'ю.
*Для більш насиченого смаку можна додати в тісто трохи ванільного цукру.
*Штолен можна зберігати в прохолодному місці кілька тижнів, загорнувши в харчову плівку.
*Перед подачею столів можна додатково посипати цукровою пудрою чи горіхами.