«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

Селезньов: у Путіна складна ситуація на фронті, ЗСУ готують потужний контрнаступ. Інтерв'ю

Глава країни-агресора Росії Володимир Путін нарощує темпи наступу у війні проти України і кидає в бій усі сили, не зважаючи на втрати, але ситуація для ворога складна. У середині травня українська армія зможе повною мірою скористатися колосальною військовою допомогою союзників, а влітку піти в контрнаступ, але вже зараз, з наявним озброєнням, ЗСУ можуть ефективно тримати оборону.

На сьогодні реальну серйозну загрозу становлять російські підводні кораблі з "Калібрами" на борту, що зайшли в Чорне море, але вже незабаром союзники можуть надати Україні ракети, які дозволять "накривати" путінські човни у бухтах.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю OBOZREVATEL розповів військовий експерт Владислав Селезньов.

– За інформацією Генштабу ЗСУ, противник нарощує темпи наступу, мабуть, готується до 9 травня. Одночасно в США ухвалено важливе рішення щодо ленд-лізу – військової допомоги для України. За вашими оцінками, коли у цій війні чи її поточній фазі можливий перелом? Яким він буде?

– Російське угруповання діє практично на всіх напрямках. Якщо провести лінію за годинниковою стрілкою від Харкова до Херсона, скрізь складна ситуація.

Але у зведенні Генштабу є інформація навіть про 400 убитих орків. Це говорить про те, що зараз російська армія активно кидає вперед підрозділи, не шкодуючи свій особовий склад, не зважаючи на втрати. Наприклад, ще 26 квітня рівень втрат був набагато меншим, на сотню або на дві.

Наша розвідка повідомляє про те, що близько 500 одиниць техніки зараз орки перекидають у район на південь від Ізюма, щоб посилити свої можливості щодо атаки наших підрозділів.

З якою метою це робиться? 9 травня – сакральна дата для Путіна. На параді на честь перемоги на Красній площі в Москві йому треба буде розповідати про щось росіянам, а розповідати поки нема про що, йдуть важкі бої. Досить складна ситуація щодо просування військ. Щоб вийти на якісь піхотні позиції, путінські генерали, отримавши команду з Кремля, діють, не зважаючи на втрати. Саме тому спостерігається така досить жорстка динаміка.

Щодо переміщень озброєнь та техніки від наших західних партнерів, у тому числі в межах тих рішень, що були озвучені на військовій базі Ramstein у Німеччині. Про це говорить представник Офісу президента пан Арестович. Озброєння та техніка у тій кількості, яка дозволить позитивно впливати на перебіг бойових дій, перебуватиме в Україні з другої половини травня або навіть ближче до початку червня.

Таким чином, за оцінками Арестовича, із середини липня українська армія може перейти у контрнаступ. Для цього вона матиме відповідні ресурси. Буде підготовлений особовий склад, який був призваний у межах третьої хвилі мобілізації, опанує техніку та озброєння, які отримає від наших західних партнерів.

Станом на 28 квітня вже є окремі зразки озброєнь, які ефективно використовуються нашими військовослужбовцями. Йдеться про бойові броньовані машини Bushmaster, які нам доставили з далекої Австралії, британські засоби протиповітряної оборони, NLAW, Javelin та інші засоби протитанкової боротьби.

Плюс досить активно українські військовослужбовці використовують стрілецьку зброю. Це озброєння, яке ми отримуємо від Великої Британії та наших балтійських друзів, від США, Іспанії.

Це те, що потрібно тут і зараз для утримання оборони, бо інших засобів, насамперед артилерійських, українська армія на цьому етапі має дуже мало.

– Ми бачили мету, озвучену Кремлем – у Придністров'ї вони мають намір терміново "рятувати" російськомовне населення. Яку роль угруповання російських військ у цій невизнаній республіці на території Молдови може зіграти у війні?

– Якщо ми виходимо з кількісного та якісного складу збройних сил Російської Федерації, які під маскою миротворчого підрозділу перебувають на території невизнаної республіки, то в принципі їх не так багато. Істотно впливати на перебіг російсько-української війни вони не можуть.

Вони можуть створити певну напругу у сенсі того, що український Генштаб буде змушений спрямовувати до цього району додаткові сили для блокування будь-яких агресивних дій з боку Придністров'я.

До речі, у контексті загострення ситуації фактично на українсько-молдовському кордон два ракетних удари, які були завдані 26 та 27 квітня по залізничному мосту в районі Затоки, спрямовані на те, щоб максимально ускладнити логістику для української армії. Безумовно, є причини для хвилювання.

Але я дивлюся на карту та розумію, що технічно можливостей проведення морського та повітряного десанту, щоб блокувати наші підрозділи в районі Одеси, щоб потім російська армія могла просуватися у бік Придністров'я, фактично немає. Тому що ракетний крейсер "Москва" знищено, систему ППО, яка могла б працювати як парасолька для прикриття дій морської групи російських кораблів та підводних човнів, знищено. Інших варіантів прикрити дії цього угруповання у Росії немає. Хоча, безумовно, 20 кораблів та підводних човнів – це досить серйозна сила.

Я поки що не готовий говорити про те, в якому стані перебувають два великі десантні кораблі, які отримали пошкодження під час української атаки на великий десантний корабель "Саратов", який затопили в бухті у Бердянську. Була інформація про те, що вони у ремонті. Полагодили чи ні, поки не відомо.

Але в будь-якому разі завдяки допомозі наших західних партнерів літаки-розвідники постійно дивляться небо та море на траверсі Криму. Будь-які переміщення російських кораблів не будуть таємницею. Виняток становлять лише підводні човни класу "Варшав'янка". Вони можуть потай переміщатися. Це найбільше зло, вони мають "Калібри" – по 4 на кожній.

Поки що незрозуміло, як із ними боротися. Єдиний варіант – відстежувати їх у бухтах Севастополя та накривати туди. Чекаємо на відповідні ракети від наших західних партнерів, які дозволятимуть знищувати підводні човни в бухтах.

– Ви сказали, що Путін кидає всі сили на досягнення своїх цілей, не зважаючи на втрати. Але втрати величезні, а резерви не нескінченні. У цьому контексті як ви оцінюєте угруповання військ РФ у Криму – який потенціал там є для мобілізації?

– Фактично всі бази, арсенали, склади та військові частини на території Криму, все, що може рухатись, все, що може воювати, відправлено на фронт. Втрати 126-ї Горлівської гвардійської бригади, що дислокується у Перевальному, є колосальними. 75% особового складу батальйонних тактичних груп, які сформовані на базі цієї бригади та воювали у Херсонській області, знищено.

Це інсайдерська інформація від моїх знайомих кримських партизанів.

Зараз там йдуть певні заходи щодо їхньої доукомплектації, але це процес нешвидкий. Я думаю, що місцеві ресурси, на які зараз може орієнтуватися Путін, за умови, що він не оголошуватиме загальну мобілізацію, – це військовослужбовці строкової служби. З 1 квітня в РФ розпочався призов. З великою ймовірністю ці строковики, пройшовши 2-3-місячний курс підготовки, ближче до липня будуть поставлені до лав і заповнять ті ваканти, які утворилися в російських військах внаслідок загибелі або поранення російських солдатів.

Все буде Україна