Медівник, Медяник, Медовик.. Цей пухкий, ніжний наливний пиріг готується на кефірі і є надзвичайно смачним
Нам потрібно:
- 150 гр. рідкого меду
- 250 гр. цукру
- 300 гр. борошна
- 4 яйця
- 200 гр. сметани (кефіру або кисляку)
- 2 ст.л. олії
- 1 ст.л. завареної чорної кави
- 1-1,5 ч.л. соди
- 1 ч.л. прянощів (суміш гвоздики, кориці коріандру, чорного перцю)
За допомогою міксера збити мед з цукром, додаючи по одному яйця, аж поки не утворяться пухирці.
Додати усі складники, окрім борошна. Перемішати.
Просіяти борошно зі содою і швиденько додати його в тісто.
Форму для випікання (32х20 см.) застелити пергаментом.
Вилити тісто.
Духовку розігріти до 200°, пекти 10 хв, потім зменшити температуру до 150-170° - пекти ще 35 хв.
Поради:
За бажанням можна додати чищені і порізані більшими шматочкамм грецькі горіхи. Раджу змішати їх з невеликою кількістю борошна - щоб не осіли на дно.
Куркума, кардамон, імбир та сушена цедра -
Часом додаю родзинки, вялену журавлину, чорнослив.
Медівник варто порізати на порційні шматочки, скласти для зберігання у якусь посудину з кришкою (можна використати широку кастрюлю).
Найліпше розкривається його смак на 2-3 день, і чим далі, тим більше аромату.
Медівник не повинен бути мокрим, скоріше крихким і дуже-дуже запашним.