«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці, або “Третя Пречиста”

4 грудня віруючі люди святкують Введення до храму Пресвятої Богородиці Діви Марії. Батьки Діви Марії довго не мали дітей. Подружжя було в розпачі й дало обітницю присвятити народжену дитину служінню Богу. І народилася в них донечка Марія. Коли дівчині виповнилося три роки, її одягли в найкращий одяг і привели до Єрусалимського храму.

Первосвященик зустрів її в храмі та повів у святая святих, у те приміщення, до якого з усіх людей лише сам ходив з очисною жepтовною кpoв’ю. Від цього дня дитина жила в храмі, присвячуючи свій час богоугодним справам: рукоділлю, молитвам і читанню Святого Письма.

4 грудня: традиції і звичаї дня

Свято засноване на тому, що батьки Марії – свята Анна і святий Іоаким – обіцяли присвятити свою дитину Богові. Коли дівчині виповнилося 3 роки, її привели в Єрусалимський храм. Тут вона і жила до свого заручення з праведним Йосипом.

У Православній церкві свято відносять до числа 12 найважливіших після Великодня свят.

Неодмінно зранку віряни відвідують церкву. А за прикметою, хто на Введення першим вернеться в будинок — той і визначить долю, що буде панувати в оселі.

Як зайде молодий хлопець, то буде достаток. Якщо завітає старий чи з дурним характером — то чекай лиха. А якщо стара жінка прийде, то і зовсім все буде скрута.

Введення в календарному циклі замикає осінній сезон свят і відкриває зимовий. Наші предки пов’язували це свято з побутовими і повсякденними печалями і радощами. У цю пору зима вступала в свої права. Її прихід святкували, влаштовуючи зимові ігри на свіжому повітрі. Каталися на санях, грали в сніжки, ліпили снігових баб.

У цей день забороняється прати, копати, займатися роботою, пов’язаною з тертям і биттям, прибирати в будинку.

Як і в інші церковні свята не можна лихословити, лаятися, обговорювати інших, а також краще не давати в борг. Можна ходити по гостях або запрошувати близьких людей до себе в дім.

Це велике церковне свято припадає на Різдвяний піст, тому людям, які постяться, 4 грудня можна вживати рибу.

Значна частина традицій і прикмет були пов’язані із освяченням води. Воду слід набрати там, де сходяться воєдино три джерела, освятити полум’ям, а потім використовувати від хвороб, намовляння чи для любовних приворотів.

Із дня Введення і аж до Благовіщення (7 квітня) — не можна копати землю. Вважається, що вона відпочиває і набирається сил до літа.

Народні прикмети на 4 грудня:

  • Кажуть, що Введення – це ворота зими. У всякому разі, зазвичай приблизно в цей час на землю лягав сніг, який не танув вже до самої весни
  • Якщо сніг після Введення не розтанув – чекай доброго врожаю хліба
  • Морозний день 4 грудня віщує холодну і сніжну зиму
  • Ясна погода пророкує неврожай, і навпаки
  • Мороз 4 грудня – літо наступного року буде дуже спекотним, а на найближчі свята буде холоднеча
  • Здалеку чути дзвін дзвонів – буде мороз, а якщо дзвін глухий, то це пророкує снігопад
  • Якщо в печі пшоняна каша рум’яниться, то випаде сніг
  • Кінь 4 грудня упирається – прикмета до того, що скоро сніг випаде.

Чого не можна робити в це свято 4 грудня:

На Введення заборонено сильно веселитися, краще сходіть на тихі посиденьки в гості, а ще краще – в храм на ранкову або вечірню службу. Так, це будній день, але бажано в церкву потрапити.  Також не можна відмовляти у милостині нужденним.

Ще категорично заборонено укладати шлюби. А ось хрестити дітей можна.

Заборонено займатись важкою роботою, а також:

  1. шити;
  2. прибирати;
  3. прати;
  4. ображатися, злитися, засуджувати когось;
  5. готувати скоромні страви – з м’яса, молочних продуктів і яєць (до 6 січня триває Різдвяний піст);
  6. у народі кажуть, що в цей день краще не давати в борг.
Все буде Україна