«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

25 січня – святої Тетяни

25 січня – святої Тетяни. Історія свята та народні прикмети. Чого не варто робити цього дня, щоб не накликати неприємності і проблеми

Свята мучениця Тетяна народилася у знатній римській родині. Батько, таємний християнин, виховав доньку відданою Церкві та Богу.

Коли Тетяна виросла, то стала діаконтисою. До обов’язків діаконтис належало готувати жінок до хрещення та допомагати священикам безпосередньо під час самого обряду. Вони виконували доручення єпископів, відвідуючи хворих і бідних жінок, а також стежили за порядком у храмі під час відправи. У XI сторіччі у східній Церкві чин діаконтис перестав існувати, а їхні обов’язки перейшли до черниць.

Своє праведне життя свята Тетяна закінчила як мyчeниця. Префект Рима видав розпорядження про навернення прихильників Христа в римську віру. Багатьох християн, із-поміж яких були і Тетяна з батьком, схопили та привели в храм Аполлона, де просили принести пожертву поганським богам. За легендою, дівчина голосно заявила, що ніколи не зрадить своєї віри, а потім почала молитися. Раптом стався землетрус. Ідола рознесло на шматки, частина храму обвалилася і придавила жерців та багатьох язичників. А серед християн не було жодного, кого б це зачепило. Біс, що жив в ідолі, з криком залишив руїни, і ті, хто вцілів, побачили тінь, яка пролетіла над містом.

Та навіть таке диво не зупинило мyчителів. Дівчину покaрали. Тетяна весь час молилася, і сталося ще одне диво. Вони побачили, що дівчину оточили четверо ангелів і відводять від неї усе погане. Та Господь захищав її. Вражені її стійкістю та побаченими дивами, кaти відмовлялися виконувати накази, просили у святої прощення та ставали на її бік, навіть ціною власного життя.

Ніщо не змогло похитнути віри святої Тетяни і вона не відреклася від Ісуса Христа. Тоді суд прирік Тетяну та її батька на смeрть. Згодом її долучили до лику святих.

Тетянин день: що не можна робити

Не можна відмовляти цього дня в допомозі тим, хто просить. Наші предки вважали, що відмовивши або проігнорувавши прохання, ви самі можете потрапити в біду.

Цього дня не можна прибирати прати, займатися фізичною працею або ремеслом.

На Тетянин день не можна сваритися і лаятися, особливо з близькими людьми.

Але напередодні свята потрібно обов’язково привести будинок в порядок і забратися, оскільки безлад на свято може накликати на вас неприємності і проблеми.

Народні прикмети на 25 січня

Якщо йде сніг – влітку буде багато дощів.

Якщо студент хоче отримати везіння в навчанні на наступний рік, йому потрібно обов’язково відстояти молебень в церкві, який проводиться на честь пам’яті Святої Тетяни. Тільки потім можна приступати до святкування та веселощів.

Жінки, які народилися на Тетянин день, будуть господарськими. Як талісман їм варто носити чорний агат.

Якщо яскраво світить сонце 25 січня – скоро прилетять птахи, і настане весна.

Великі замети на Тетянин день – буде багато хліба.

Теплий вітер – прикмета до того, що літо буде посушливим, а урожай – небагатим.

Ясна і морозна погода на Тетянин день – літо буде в міру теплим і без особливих перепадів температури.

Все буде Україна