«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

22 березня – День Сорока Святих

У 320 році, 22 березня, біля міста Севастія, у неймовірно холодну ніч загинули 40 воїнів римського легіону. Їх завели у Севастійське озеро, яке за ніч вкрилося кригою та затопили на березі лазню, щоб підсилити спокусу для нездоланних.

Не витримавши тортури, один воїн вирішив вийти з озера, але ступивши на берег впав неживим. Подивившись на їх мужність, один з наглядачів став на місце втікача зі словами «Я теж християнин!».

Це свято вважається одним з найшанованіших, тому в пам’ять про загиблих полегшують строгість посту.

Що необхідно зробити в день Сорока Святих.

В цей день господині печуть 40 різних медових булочок або печиво у вигляді пташок. Їх можуть саджати у гніздо з тіста, нанизувати на палички або поливати глазур’ю.

Такі смаколики підвішували до дерев у садку, пригощали ними сусідів та дітей. Вони весело бігали, тримали в руках здобних пташок, співали пісні та зазивали весну.

Молодиці на Сорок Святих готували 40 вареників та пригощали молодиків. Цей ритуал захищав любисток, який причаровує наречених, від морозу.

Школярі приносили в заклад 40 бубликів та пригощали вчителів, щоб наука добре давалась.

В церкві, 22 березня, жінки запалювали сорок свічок та відбивали 40 поклонів, щоб повернути чоловіків з далеких подорожей.

Господині в цей день сіяли горох. За повір’ям, бобові виростуть міцні, на кожному стеблу буде по 40 стручків, а в кожному з них – по сорок горошин.

Також, селяни проводили обряд заклику весни. Майстрували ляльку з соломи, виносили її за межі села та спалювали.

Молодь рахувала в цей день лисих чоловіків. Скільки нарахують на протязі дня, стільки ще днів буде холодна погода.

Все буде Україна