«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

1 червня – Святого Патрикія

1 червня церква вшановує пам’ять Святого Патрикія і трьох пресвітерів: Акакія, Менандра і Полієна. Патрикій був єпископом міста Пруссія в Віфанії (Мала Азія). Він відкрито і сміливо проповідував віру у Христа і закликав язичників визнати правдиву віру. За це його з трьома пресвітерами привели на допит до правителя міста Юлію.

За наказом Юлія вони повинні були принести жepтву язичницьким богам і відректися від Христа. На що Святий Патрикій відповів: «Я християнин і поклоняюся Єдиному Правдивому Богу, Ісусові Христові, Який створив небо і землю на користь всім людям».

Після цього Юлій віддав наказ і Святого Патрикія з пресвітерами було покaрано. Вони відійшли у вічність близько 100 року після Різдва Христового.

В давнину цей день мав назву – Іван Довгий. Люди спостерігали за вітрами. Головною прикметою дня вважали, якщо на Івана йде дощ, то весь червень буде сухим.

Іменини цього дня відзначають: Олександр, Анастасія, Андрій, Антон, Валентин, Василь, Віктор, Георгій, Григорій, Дмитро, Іван, Ігнатій, Корнилій, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Олег, Павло, Сергій.

Народні прикмети на 1 червня:

Початок червня дощовий – літо буде посушливим і спекотним.

Перші дні червня холодні – прикмета до того, що ще 40 днів не бути теплу.

Іде дощ – до багатого урожаю.

Все буде Україна