Шоколадно-ванільний тірамісу

11 грудня 2020 р. 22:52

Тірамісу можна готувати за різними рецептами. Наприклад, я не люблю додавати в маскарпоне збиті білки, тому що мені смачніше без них. Особливо якщо розтерті з цукром жовтки трохи проварити на водяній бані. Мммм ... А додайте до крему гіркий шоколад, і від такого десерту буде відірватися ще складніше. Так, калорійно, але дуже смачно. Заради такого смачнющого десерту можна і фігурою пожертвувати!

Для приготування тірамісу вам буде потрібно:
печиво савоярді (двокольорові, шоколадно-ванільне) - 2 пачки
маскарпоне - 3 банки (750г)
яйце (жовток) - 6 шт.
цукор (дрібний) - 150г
чорний шоколад (70%) - 100г
ванільна есенція - 1 ч.л.
лимон (цедра) - 1/2 шт.
кава (міцна, свіжозварена) - 150-200 мл
для прикрас:
какао порошок
м'ята (свіжа).
Рецепт приготування тірамісу:
Крок 01
Жовтки відокремити від білків. Я білки не використовую, тому зливаю їх в банку з кришкою і прибираю в холодильник, щоб використовувати в інших рецептах. Жовтки розтираю з цукром до тих пір, поки кристали будуть майже непомітні. Потім перенести миску з цією сумішшю на водяну баню, і постійно розмішувати, щоб кристали цукру повністю розчинилися і жовтки з цукром стали схожі на крем. Зняти миску з водяної бані, накрити кришкою і дати трохи охолонути.

Маскарпоне злегка збити. Довго збивати не треба, тому що від цього в ньому можуть утворитися грудочки масла. По частинах домісити в маскарпоне жовтковий крем. Прикрити маскарпоне з жовтковим кремом кришкою і зайнятися шоколадом.

Крок 02
Чорний гіркий шоколад наламати на шматочки, скласти в миску і розтопити на водяній бані.

Крок 03
Маскарпоне розділити на 2 рівні частини. В одну частину додати цедру половинки лимону і ванільну есенцію. В іншу частину змішати, додаючи по ложці, розплавлений шоколад.

Крок 04
Для тірамісу я взяла скляну форму для кексів, щоб чергування шарів ванільного і шоколадного крему були добре видні. На дно форми покласти трохи білого ванільного крему. Печиво савоярді опустити в блюдечко з міцною свіжозвареною кавою і укласти поверх крему. У мене савоярді двокольорові - шоколадно-ванільні.

Крок 05
На шар печива укласти крем з маскарпоне з шоколадом. На нього - савоярді, попередньо змочені в каві. Потім - білий ванільний крем і знову шар савоярді, змочені в каві.

Крок 06
Чергувати шари шоколадного і ванільного крему з печивом савоярді, поки всі складові не закінчаться. Верхній шар я зробила світлим. Присипала його через ситечко какао і прикрасила м'ятними листочками. Тірамісу треба прибрати на ніч у холодильник. Але якщо дуже поспішаєте, то можна подати на стіл вже через кіль годин.

Читайте також