Рецепт італійського паски Панеттоне
Цього року на Великдень я планую готувати італійський паска панеттоне. Він дуже схожий на ту пасхальну випічку, до якої ми звикли. Але все ж має деякі відмінності. Цей рецепт паски в духовці мені дістався від подруги, яка багато років живе в Італії, але не забуває і про наші кулінарні традиції.
Складові:
- дріжджі сухі - 15 грам;
- молоко - 150 мілілітрів;
- борошно пшеничне - 650 грам;
- масло вершкове - 170 грам;
- яйця курячі - 5 штук;
- жовтки - 3 штуки;
- цукор - 5-7 столових ложок;
- сіль - щіпка;
- ванілін - за смаком;
- родзинки - 50 грам;
- курага - 50 грам;
- цукати - 50 грам;
- горіхи - 50 грам.
Італійський паску панеттоне. покроковий рецепт
- Половину сухих дріжджів: а саме, 7-8 грам - розводимо в теплій воді, перемішуємо.
- Додаємо в дріжджі 80 грам борошна, ще раз перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою і чекаємо, коли опара підійде і збільшиться в три рази.
- Окремо підігріваємо до 35-40 градусів молоко і розмішуємо в ньому залишилися дрожжі.Оставляем на 15 хвилин, щоб дріжджі трохи заграли.
- Вершкове масло нагріваємо до кімнатної температури. Сюди ж додаємо борошно.
- Все перетираємо руками. Виходить волога борошняна крихта.
- В окремій ємності до курячим яйцям додаємо жовтки, ваніль, сіль і цукор. Все перемішуємо за допомогою віночка або міксера.
- У яєчну суміш додаємо молоко з дріжджами і опару, яка поднялась.Все ретельно перемішуємо.
- Потім потроху висипаємо борошняну крихту. Додаємо цукати, горіхи, родзинки, курагу.
Порада. Родзинки і курагу попередньо потрібно залити окропом, добре пропарити, а потім висушити. Курагу потрібно ще подрібнити до розмірів родзинок. Горіхи використовуємо будь-які: волоські, мигдаль, кеш'ю, фундук. Але теж трохи подрібнюємо за допомогою качалки або ножа.
- У тісто додаємо цедру апельсина і лимона. Все ретельно вимішуємо (приблизно 10-15 хвилин: тісто має бути м'яким і прилипати до рук).
- Накриваємо каструлю харчовою плівкою, і даємо можливість тісту підійти в теплому місці, без протягів. Ми залишаємо його на 1-2 години.
- Коли тісто збільшилося в об'ємі, його потрібно ще раз перемішати. Для цього руки змащуємо маслом і добре вимішуємо тісто (близько 15 хвилин).
- Тісто має бути повітряним, м'яким, еластичним. Замішане тісто не повинно приставати до рук.
- Форму для випікання пасок або просто невеликі глибокі каструлі, змащуємо рослинним маслом або маргарином: можна зверху масла посипати трохи манки. Щоб готовий паску легко виходив.
Порада. Зараз продаються вже готові паперові формочки для пасок, можна їх використовувати. А можна металеві форми.
- Заповнюємо форму тестом приблизно на одну третину. Тому що тісто буде збільшуватися в розмірі.
- Ставимо в тепле місце. Даємо тісту настоятися приблизно одну годину.
- Перші 10 хвилин випікаємо панеттоне при температурі 200 градусів, далі потрібно зменшити температуру до 180 градусів і потримати ще близько 30-40 хвилин. Час випікання пасок залежить від їх розміру.
- Італійці перед випіканням розрізають панеттоне хрест на хрест і кладуть туди шматочок вершкового масла. Ми ж просто поверхню змащуємо жовтком.
Порада. Якщо при випіканні верх паски починає пригорати, його потрібно накрити чистим аркушем білого паперу, попередньо змоченою у воді. При необхідності повторити цю процедуру кілька разів.
інструкції
- Італійський паску панеттоне в домашніх умовах готується в кілька етапів. Змішати в рівних пропорціях борошно, закваску і воду - всього по 20 г. Перемішайте, накрийте ємність з закваскою харчовою плівкою. Проколіть її ножем в декількох місцях. Дочекайтеся, поки закваска збільшиться в об'ємі в два рази. Відокремте половину. Знову повторіть процедуру «годування». Таким чином, за чотири годування можна змінити вологість закваски (до 50%). Після цього закваску потрібно активувати з тим, щоб вона мала гарну підйомної силою і при це була малокислих.
- Активувати закваску в ідеалі потрібно за два три дні до передбачуваного дня, коли плануєте випікати італійський паску. Останнє годування закваски повинно відбуватися як мінімум за чотири години до замісу тіста. Закваску в періоди між годуваннями потрібно залишати в духовці при температурі 29 градусів за Цельсієм. В результаті у вас вийде 100 г готової густий закваски.
- Для замісу тіста візьміть 90 г закваски. Додайте 190 г теплої води. Додайте 1 курячий жовток і 80 г цукру. Після цього додайте 1 г осмотолерантних дріжджів, спеціально призначених для випічки. За оригінальним рецептом панеттоне готують одночасно і на дріжджах, і на заквасці. Додайте 7 г білого неферментованого солоду. Після цього додайте 80 г м'якого вершкового масла.
- Долоні змочіть в рослинному маслі. Для замісу тіста використовуйте борошно з середньою клейковиною. Знадобиться 350 м Додавайте просіяне борошно в підготовлену суміш. Швидко і обережно замісити тісто. Довго вимішувати його не потрібно. Залиште тісто при кімнатній температурі (приблизно 22 градуси за Цельсієм) на 12 годин. За цей період тісто потроїться в обсязі.
- Замішайте в 100 г теплої води 20 г натурального меду. Додайте 5 г солі. У центрі опари зробіть лунку і влийте туди 4 яєчних жовтки. Стільком людям їх виделкою. Влийте медовий розчин. Починайте розмішувати тісто.
- Додайте цедру з половини одного великого апельсина. Натріть цедру на дрібній тертці в тісто. Додайте кілька крапель ванільною есенції. Додайте 80 г борошна. Замісити тісто. Після цього дуже ретельно його вимісити. Коли тісто схопиться, поступово додайте цукор. У загальному обсязі потрібно ввести в тісто 80 г цукру, який зробить тісто ще більш рідким.
- Викладіть тісто з миски на сухий робочий стіл без борошна. Тісто добре вимісити. Місіть тісто до тих пір, поки воно не схопиться - з'явиться відчуття, що тісто на дотик ніби м'яка гумка. При замішуванні використовуйте спеціальний скребок. З його допомогою рідке тісто місити набагато легше. Відбудеться це приблизно через 10 хвилин з початку замішування. Введіть в тісто 130 г вершкового масла. Після цього потрібно місити ще 10 хвилин.
- Додайте в тісто родзинки і цукати. Добре розмісили, щоб рівномірно розподілити їх. Готове тісто зберіть в миску і залиште на годину. За цей час тісто двічі складіть. Приготуйте паперові форми. Проколіть кожну у дна двома довгими шпажками. Тісто розділіть на чотири рівні частини. Кожну скачайте в гладкий кулька і викладіть у форми.
- Форми з тістом поставте в теплу духовку на 4 години. Тісто підніметься практично до самого верху. Остуджують в перевернутому вигляді. Підвісивши за шпажки. Якщо залишити панеттоне остигати в звичайному вигляді, воно може просто впасти. Видаліть шпажки і при бажанні проглазіруйте.