Це рецепт розрахований на велику компанію. Остиглий десерт можна розігрівати в мікрохвильовій печі, попередньо посипавши його цукром - для утворення хрусткої карамелі.
Нам знадобиться:
- 1 кг кислих яблук;
- 5 кг м'якоті гарбуза;
- 240 г пшеничного борошна вищого сорту;
- 230 г цукру (краще коричневого);
- 140 г вершкового масла;
- 85 г темного родзинок;
- 4 г меленої кориці;
- 10 шт. гвоздики;
- лимон;
- 4 г меленого імбиру;
- 35 мл коньяку або горілки;
- 5 г розпушувача;
- 5 г харчової соди.
Спосіб приготування
Борошно всипаємо в мисочку, натираємо туди на крупній тертці холодне вершкове масло, додаємо 140 г цукру, розпушувач і соду. Розтираємо все інгредієнти так, щоб вийшло пісочне тісто, і ставимо в холодильник.
Очищену від шкірки і насіння м'якоть ягоди нарізаємо невеликими кубиками. Яблука чистимо (якщо вони з супермаркету), розрізаємо, видаляємо насіння і пластинки і також нарізаємо маленькими кубиками.
Ізюм висипаємо в окрему мисочку, заливаємо гарячою водою. Коли вода охолоне, зливаємо її, а родзинки висушуємо на паперовому рушнику. Після цього замочуємо родзинки в коньяку або горілки. Окремо в ступці розтираємо спеції - гвоздику, імбир і корицю.
У каструльці на маленькому вогні розтоплюємо масло, що залишилося, всипаємо спеції, трохи прогріваємо. Додаємо сюди ж шматочки гарбуза і сік лимона, перемішуємо, накриваємо кришкою і тушкуємо близько 13-14 хвилин. Потім додаємо яблука, 40 г цукру і родзинки, накриваємо кришкою і знову тушкуємо 8 хвилин.
Викладаємо все в глибоку ємність для запікання, попередньо змащену олією, рівномірно посипаємо охолодженим пісочним тістом, а зверху - цукром, що залишився. Прогріваємо духову шафу до температури 180 ° C і ставимо ємність в духовку на 25 хвилин.
Дістаємо блюдо, даємо йому «подихати» 10-12 хвилин і подаємо до столу. Такий десерт можна подавати з ванільним морозивом або просто зі сметаною.